dissabte, 29 de gener del 2011

PA TURC


Un pa en forma de trena sempre dóna vistositat a la taula. Per això vaig escollir aquesta recepta del llibre de cuina turca de l'editorial Parragon que em van portar els reis d'aquest any, que ja queden lluny, molt lluny en el record, i això que encara no fa ni un mes. No serà l'única recepta que provaré d'aquest llibre, n'hi ha moltes que són de bon aprofitar!


Ingredients:

1 culleradeta de sucre
1 culleradeta i mitja de sal
2 cullerades d'oli d'oliva
300 ml d'aigua
450 g de farina
2 culleradetes de llevat sec
1 cullerada de llavors de rosella

Es posen els ingredients a la panificadora, excepte les llavors de rosella, seguint el mateix ordre en què estan escrits. Es connecta el programa 11 (el que amassa i lleva). Quan ha acabat (una hora i mitja aproximadament), es treu la massa de la màquina i es posa sobre una superfície enfarinada. Se'n fan tres parts i es forma una trena grossa pessigant els extrems per tal que quedin ben units. Es col·loca en una plata de forn que haurem forlat amb paper sulfuritzat i es tapa amb un drap. Es deixa que llevi 45 minuts més, fins que hagi doblat la mida. Es pinta la trena amb oli d'oliva i s'empolsa amb les llavors de rosella. Amb el forn ja calent, es cou a 220º durant 40 minuts, fins que s'hagi enrossit i sigui cuit per dintre. Es deixa refredar sobre una reixa.


dimecres, 26 de gener del 2011

COR DE FORMATGE AMB LLIMONA



Un postre de cullera suau, blanc com el gebre d'aquestes darreres matinades i amb el punt d'acidesa de la melmelada de taronja, del color del sol minso que ens acompanya durant les hores diürnes d'aquests dies tan freds...
La Neus i la Carme de Tast de cuina, han demanat a uns quants blogs que expliquem deu coses sobre nosaltres per tal de conèixer millor qui s'amaga darrere les cassoles de cada cuina. Gràcies per pensar en mi, aquest cor és per a vosaltres.


Som-hi!

Em quedo embadalida amb el reflex de la lluna plena sobre el mar als mesos d'estiu, no m'agraden els horaris ni els rellotges, em sento feliç amb uns llençols nets, m'encanta recollir espígol i fer rams de romaní, m'anima especialment la música de les Big Bands. Si miro una pel·lícula, si us plau, que tingui un final feliç, sóc reservada amb la gent que encara no conec però xerro pels descosits amb la que m'hi sento bé, no puc mirar els partits del Barça fins que no guanyen com a mínim per tres gols, o sigui que ara  hauria d'estar davant la televisió. Tan sols bec aigua i una mica de vi dolç, per sopar menjaria cada dia un bon pa amb tomàquet amb unes gambes ben vermelles... de Blanes, és clar!

Ingredients:

300 g de formatge per untar
50 g de sucre
300 ml de llet
5 fulls de gelatina
suc de mitja llimona
pela de llimona
melmelada de taronja

Es posen els fulls de gelatina en remull en aigua freda. En un cassó a foc lent s'hi escalfa el suc de llimona. Quan arrenca el bull, es retira del foc i s'hi van fonent d'un en un els fulls de gelatina escorreguts. Es barreja bé tot plegat i s'hi incorpora el formatge, el sucre, la llet i la pell de llimona ratllada. Es posa la pasta en motlles en forma de cor en el meu cas, o en un altre tipus de motllo que ens agradi i es deixa a la nevera unes quatre o cinc hores. Se serveix amb una cullerada de melmelada de taronja.

diumenge, 23 de gener del 2011

PASTíS DE PERNIL DOLÇ I FORMATGE


A casa en diem " pastís de biquinis ", perquè és com un biquini gegant, per quedar ben satisfet. Fa molts anys que el fem quan no disposem de gaire temps per fer el sopar. Es pot deixar preparat, fins i tot d'un dia per l'altre, i és la delícia dels nens. El vaig veure per primera vegada al llibre de la Montserrat Seguí, Cuinar és senzill, i em sembla que és una de les seves receptes que he preparat amb més assiduïtat.

Ingredients:

9 llesques de pa de motllo sense crosta
3 o 4 ous
400 g de pernil dolç 
9 llesques de formatge cremós tipus Cadí
sal i pebre
mantega

S'unta amb mantega un motllo rectangular i es folra amb llesques de pernil dolç, que sobresurtin una mica. Mentre, es baten els ous en un bol, se salen i s'empebren. S'hi mullen tres llesques del pa, que quedin ben xopes, i es col·loquen al damunt del pernil dolç. A sobre, s'hi posen tres llesques de formatge. Es fan dues capes més començant pel pernil dolç i seguint amb el pa i el formatge. Finalment es tapa tot amb el pernil dolç amb el qual havíem folrat el recipient. S'acaba de segellar amb l'ou que ens hagi sobrat i es cou al forn a 200º durant 20 minuts aproximadament. Es pot menjar calent o fred, al gust de cadascú.



dimarts, 18 de gener del 2011

COCA DE FRUITS SECS


Una coca amb el color de les tardes fosques d'hivern, que dóna escalfor al cel tranquil del capvespre, que ajuda a passar la lentitud del mes de gener.

Ingredients:

4 ous
50 g de farina
50 g de mantega
100 g de sucre
50 g de nous pelades
50 g d'avellanes crues pelades
2 cullerades soperes de cacau en pols
unes quantes nous per decorar

Es passen les nous i les avellanes per la picadora fins que quedin ben fines. Se separen els rovells i les clares de tres ous. En un bol, es blanquegen aquests tres rovells i un ou sencer amb el sucre fins que quedi ben esponjós. S'hi incorpora la mantega una mica desfeta i tot seguit, la farina i els fruits secs. Es munten les clares a punt de neu ben fort i es barregen amb molt de compte a la massa. Es posa en un motllo rectangular o rodó i es cou al forn a 200º entre 30 i 45 minuts. Un cop fred, es treu i es decora amb les nous i el cacau en pols.

Aprofito aquesta entrada per dir que és temps de sortejos entre els blogs. El de La Juani de Ana Sevilla fa tres mesos i ho celebra generosament!

diumenge, 16 de gener del 2011

DÀTILS AMB CANSALADA



Un entrant molt senzill de preparar i molt agraït a l'hora de degustar, mentre esperem el primer plat...

Ingredients:
12 dàtils naturals
12 ametlles crues
6 llesques de cansalada
oli

Es treuen el pinyols dels dàtils i es farceixen amb una ametlla crua. S'emboliquen amb mitja llesca de cansalada i es tanquen amb un escuradents. Es fregeixen en una paella amb un raig d'oli fins que la cansalada sigui rosseta i ja estan a punt per assaborir-los!


Amb aquesta entrada vull anunciar els sortejos que organitzen dos blogs que tenen ja un any de vida:  Las cazuelas de la huerta i El pucherete de Mari. Per altra banda, La pastelería en casa celebra que ja compta amb 400 seguidors. Enhorabona a tots!





dijous, 13 de gener del 2011

PASTÍS D'ESPINACS


Un pastís salat dels clàssics: per què els espinacs lliguen tan bé amb el formatge i la crema de llet? Aquesta recepta porta, a més, el sabor tan característic dels tomàquets secs. El comí i el coriandre li donen el toc final mediterrani, com si fos arran de mar. Quines ganes de sol que tinc!

Ingredients:

1 ceba tendra
250 g d'espinacs frescos
50 g de tomàquets secs
4 ous
100 ml de crema de llet
unes quantes llesques fines de formatge
coriandre i comí
sal, oli i pebre
pasta de full

Es sofregeix la ceba tendra tallada fina en una paella amb un bon raig d'oli. Quan comenci a agafar color s'hi afegeixen els tomàquets secs tallats petits, que haurem tingut en remull durant un parell d'hores. A continuació, s'hi posen els espinacs i es couen lleugerament. S'hi posa sal, un pols de pebre i  una mica de coriandre i de comí picat. A part, es barregen els ous amb la crema de llet, se salen i s'empebren.
En una plata rectangular una mica oliada, s'hi estén la pasta de full. Al damunt s'hi posa la barreja de les verdures i s'hi aboquen els ous i la nata. Es cobreix amb el formatge i es cou al forn a 180-200º durant mitja horeta aproximadament.


dimarts, 11 de gener del 2011

CREMA DE PASTANAGA I GAMBES

L'hivern sense les sopes no seria un hivern de debò. Ara que estem en ple mes de gener i que, almenys a casa nostra continuem plens (i mai més ben dit) dels records culinaris de les festes nadalenques, una crema com aquesta ens ve molt i molt de gust!

Ingredients:

1 ceba 
500 g de pastanagues
100 g de patates
12 cues de gambes pelades
oli i sal
un pols de curri

Es sofregeix la ceba tallada a làmines en una olla amb un bon raig d'oli. Quan comença a enrossir-se s'hi posen les patates tallades a trossos regulars i un pols de curri. Es barreja un moment i ja s'hi poden afegir les pastanagues tallades a rodelles grans. S'hi aboca aigua, que cobreixi, se sala i es bull tot plegat fins que la verdura sigui cuita, uns 20 minuts aproximadament. Un cop s'ha refredat una mica, es passa  tot per la batedora fins que quedi una crema fina. A part, en una paella, es fregeixen un moment les gambes. S'aboca la crema de pastanaga en el recipient que desitgem i es posen les cues de les gambes al damunt.


Amb aquesta recepta participo a l'HEMC d'aquest mes que molt encertadament va de sopes!


dilluns, 3 de gener del 2011

BACALLÀ AMB ESCAMARLANS


Per anar posant punt i final a les festes, una cassola de bacallà, això sí, amb un bon acompanyament: escamarlans de Blanes!

Ingredients:

4 lloms de bacallà
8 escamarlans
1 ceba
1 tomàquet
brou de peix 
un grapat d'ametlles
2 grans d'all
julivert
un bri de safrà
oli i sal

En una paella amb oli es saltegen els escamarlans. Es treuen i es reserven. A la mateixa paella i afegint més oli, s'hi fregeixen els lloms de bacallà, prèviament dessalats i enfarinats, primer per la part de la pell i després girant-los. Es treuen i es posen en una cassola de fang. En el mateix oli s'hi fa un sofregit de ceba picada i tomàquet ratllat. Quan això està al punt, s'hi afegeix el brou de peix i es deixa bullir uns minuts. Si es vol, es pot passar la salsa pel colador xinès, però a casa ens agrada trobar-hi la ceba. S'aboca a la cassola de fang on hi ha el bacallà. Mentre, es prepara una picada en el morter amb els alls, un pols de sal, el julivert i el safrà. S'incorpora a la cassola i es bull tot plegat fins que la salsa s'hagi reduït. Es rectifica de sal i, finalment, s'hi afegeixen els escamarlans. Es deixa encara un parell de minuts més per tal que es barregin bé els sabors.

Aquesta recepta original està feta amb gambes i la vaig veure al llibre de Les cuineres de Sils.