dilluns, 27 de juny del 2011

GALETES DE XOCOLATA I NABIUS


Unes galetones per esmorzar sempre passen bé, almenys a casa nostra!

Ingredients:

90 g de farina
70 g de sucre negre
70 g de mantega
1 ou
un pols de sal
100 g de perles de xocolata negra
2 cullerades de nabius deshidratats

Es barregen el sucre i la mantega a punt de pomada amb les varetes elèctriques fins que ens quedi una pasta esponjosa. S'hi afegeixen l'ou sencer, la farina i la sal. Finalment, s'hi incorporen les perles de xocolata i els nabius. Es posa la massa a la nevera una horeta tapada amb paper transparent.
Un cop s'ha refredat, es formen boletes amb les mans i es van col·locant al damunt d'una safata de forn folrada amb paper sulfuritzat, que quedin separades. S'aixafen una mica amb el palmell de la mà. S'enfornen a 200º durant 10 minuts i ja estan a punt.


dissabte, 18 de juny del 2011

CRESPELLS DE PATATA

Els crespells de patata em retornen a les excursions de la infantesa, quan els aperitius eren un pot d'olives farcides i poca cosa més. No sé si és veritat que el sabor dels aliments millora quan te'ls menges a l'exterior, fora de les quatre parets, però el que sí recordo és que aquests humils crespells de patata eren la més exquisida menja que podies degustar quan la gana ferotge es despertava en adonar-te que era l'hora de dinar, després de jugar i córrer tot el matí.




Ingredients:

4 patates mitjanes
4 cullerades soperes de llet
4 cullerades soperes de farina
2 cullerades soperes de Maizena
1 cullerada sopera de Royal
1 ou
oli, sal i pebre

Es pelen les patates, es tallen a trossos regulars i es posen en una olla a bullir. Un cop són ben cuites, es treuen, s'escorren molt bé i es posen en un plat fondo o en un bol. S'aixafen amb una forquilla. S'hi van incorporant la llet, la farina, la Maizena, el Royal i l'ou i es va barrejant tot plegat fins que quedi una pasta consistent. Se sala i s'empebra la pasta. S'escalfa oli en una paella i quan és calent s'hi van posant cullerades d'aquesta pasta que es van coent a foc mitjà. Es giren de l'altre costat perquè es coguin bé i es van disposant en un plat amb un paper de cuina al damunt per tal que treguin l'excés d'oli.


dimecres, 15 de juny del 2011

AMANIDA DE LES FADES


Quan anem pel bosc a la primavera aprofitem la caminadeta per collir herbes i flors de tota mena: ara bé, cal anar molt amb compte perquè, a vegades, podria ser que alguna caputxina o alguna malva fos l'habitacle d'una fada boscana. Nosaltres agafem les flors amb l'esperança de poder ser del grup dels mortals privilegiats que les han vistes, però fins ara no hem tingut sort. De tota manera, sempre podem demanar a la Blanca que es disfressi de fada i així, quan seiem a taula, ens imaginem que ja n'hem trobada una amb qui degustar aquesta amanida...

El primer pas per fer aquesta amanida és recollir en una bosseta o en un pot tota classe de flors boscanes o de jardí. Si ho fem un dia de bon matí després d'haver plogut ens assegurarem unes flors ben netes i fresques.
Així doncs, omplirem el nostre recipient amb calèndules, roselles, roses, borraines, malves i caputxines.
Només faltarà una mica de verd, ceba tendra i unes quantes cireres i segur que, amb una mica d'imaginació, notarem el batec d'unes ales diminutes al voltant de la nostra taula. Són les fades que vénen a compartir el nostre plat.


Ingredients:

enciam meravella
enciam fulla de roure
ceba tendra
cireres
fulles tendres de caputxina
flors de caputxina
flors de calèndula
flors de borraina
flors de malva
roses
roselles
oli i sal

En un plat es prepara un llit amb els enciams i les fulles de caputxina. Al damunt s'hi van col·locant les cireres sense pinyol i la ceba tendra tallada a làmines ben fines. Finalment, s'hi distribueixen les flors de caputxina, les de borraina, les de malva, uns quants pètals de calèndula, de rosa i de rosella.
S'amaneix amb una mica de sal i oli suau.


Aquesta és la meva aportació a la recepta del 15 que organitzen Els fogons de la bordeta i Xocolata desfeta i que aquest mes va d'amanides.

dijous, 9 de juny del 2011

CREMA DE MARIALLUïSA


Al pati de l'avi la marialluïsa perfuma tots els racons. Ens agrada recollir-ne les fulles i deixar-les assecar per gaudir de la seva essència els dies de fred de l'hivern. Però per no haver d'esperar tant, vam fer una infusió amb llet i així, en va sortir una crema suau, amb el sabor de llimona tan propi d'aquesta planta.

Ingredients:

2 rovells d'ou
80 g de sucre
1 cullerada gran de Maizena
250 ml de llet
un ramet de marialluïsa

Es fa una infusió amb la llet i les fulles de marialluïsa, escalfant la llet al foc i deixant-la reposar unes quantes hores. Un cop la llet ha agafat l'aroma de les herbes, es cola i es reserva. En un cassó s'hi posen els rovells i el sucre i es barregen bé. S'hi afegeix la Maizena i tot seguit s'hi aboca la llet. Es remena que quedi tot ben unit i es posa al foc sense parar de remenar. Quan arrenca el bull, es retira la crema i es posa en gots. Un cop freda, es decora amb fruites del bosc i alguna fulla de marialluïsa.




dimarts, 7 de juny del 2011

COCA DE TARONJA I XOCOLATA


No hi ha res com una coca ben flonja per passar bé una tarda feixuga. Si, a més, conté la suavitat de la taronja i el poder d'aixecar l'ànim de la xocolata, no ens n'adonarem que ja serem al vespre!
  
Ingredients:

5 ous sencers
200 g de sucre
200 g de farina
1 sobre de Royal
100 ml d'oli
el suc d'una taronja
trossets de pell de taronja confitada
50 g de xocolata de cobertura
sucre fi 

Es blanquegen els rovells amb el sucre en un bol ben gran. S'hi incorporen la farina i el Royal. Tot seguit s'hi afegeixen el suc de la taronja, l'oli, els trossets de taronja confitada i la xocolata feta a trossets també. Ja per acabar, s'hi embolcallen les clares muntades a punt de neu ben fort. Es posa la massa en una safata rectangular gran folrada amb paper sulfuritzat untat amb mantega. Es cou la coca al forn a 200º entre 30 i 40 minuts. Quan s'ha refredat, s'empolsa amb sucre fi.



dissabte, 4 de juny del 2011

BUNYOLS DE FLORS DE SAÜC



Abans que s'acabi la primavera hem anat a buscar un cistellet de  les flors de saüc que animen els camins de les hortes de vora casa. El saüquer, aquest arbre tan antic a les nostres terres i amb tantes propietats medicinals, ens té el cor robat. Ara està en plena floració i la seva olor envaeix de manera vigorosa tots els nostres sentits. En veure els bunyols ensucrats que el restaurant La calèndula preparava amb les seves flors, ens vam animar a fer-los a casa: el resultat, exquisidament sorprenent! 



Ingredients:

25 g de flors de saüc
100 g de farina
1 ou sencer
25 g de sucre
50 ml de gasosa
mig sobre de Royal
oli i sucre fi per empolsar



Es fa una pasta amb la farina, el llevat, l'ou, el sucre i la gasosa. Es pot fer a mà o passar-ho per la batedora. S'hi afegeixen les flors de saüc ben netes i tallades a trossos.
En una paella amb oli s'hi van fregint a foc mitjà les cullerades de la pasta amb les flors, tot vigilant que es coguin bé de dins, que no ens quedin sobtades.
Es disposen els bunyolets en una safata i s'empolsen amb sucre fi.