dimarts, 31 de maig del 2011

TIRES DE TARONJA CONFITADA AMB XOCOLATA



Aquest mes de maig el blog Film and food ha proposat cuinar amb xocolata per tal de retre homenatge a la pel·lícula Chocolat protagonitzada per Juliette Binoche. M'hi vaig apuntar ràpidament tant per la xocolata com per al film. L'hem mirat tantes i tantes vegades a casa...  De fet, quan no sabem quina triar, jo sempre aixeco el dit i demano: Chocolat! I a vegades em fan cas i tot!
A mi m'ha tocat preparar taronja confitada amb xocolata. Per fer-la m'he servit del blog brasiler La canella by Lobo i em sembla que a la botiga on fins ara comprava la taronja confitada em trobaran a faltar. No té res a veure, queda sublim!

Ingredients:

pela de taronja
sucre
aigua
xocolata de cobertura
ametlla a granet

Es talla a tires la pela d'una taronja i es posa en un bol en remull durant tres dies. Cada dia se li canvia l'aigua. Un cop passat aquest temps, es treu la part blanca de la pela i es fan bullir els trossos de pela amb aigua que cobreixi a foc mitjà durant 20 minuts aproximadament. S'escorren i es tornen a posar al foc amb aigua i sucre en aquesta ocasió. Es deixa fins que quedi un xarop espès, gairebé sec, però sense que arribi a fer-se caramel. Es treuen les tires de taronja i es van disposant de forma que quedin separades en una safata folrada amb paper de forn sulfuritzat i empolsada amb sucre fi. Es torna a posar més sucre per sobre i es deixen 24 hores per tal que quedin ben seques.
Ja per acabar-les es desfà xocolata de cobertura al bany maria o al microones. S'hi afegeix granet d'ametlla i s'hi van sucant les tires de taronja. Es col·loquen altre cop sobre una safata amb paper de forn fins que s'hagin refredat del tot.



dissabte, 28 de maig del 2011

COPA DE MATÓ I MELMELADA DE KIWI


A casa sempre hi ha un prestatge als armaris de la cuina per a les melmelades. És un lloc privilegiat on dipositem els pots que ens regala la Pilar, la reina de les melmelades de Girona. En fa de tota mena, però la que més èxit té a casa és la de taronja i la de cireres d'arboç. És clar que nosaltres també contribuïm a omplir el prestatge, no fos cas que quedés buit. N'hi ha de dos tipus que en fem cada any. En primer lloc, la melmelada de prunes toca fer-la a finals de juny, en veure que les branques del pruner de ca l'avi toquen a terra de la quantitat de fruita que arriba a donar aquest arbre prolífic com no n'he vist mai cap. A finals d'estiu també és tradició nostrada anar als boscos propers a buscar móres i preparar la confitura que a l'hivern ens recordarà que a l'estiu existeix una altra manera de viure la vida que, si em deixessin triar, ja podria allargar-se tot l'any! Ai, que sento la calor...

Aquesta de kiwi que hem fet avui per barrejar-la amb el mató és novetat a casa, però em sembla que es convertirà en un costum a tenir ben present al llarg de l'any!

Ingredients:

250 g de mató
3 cullerades de sucre
6 galetes Maria

Per a la melmelada de kiwi:

250 g de kiwis
125 g de sucre
un bon raig de suc de llimona

Es prepara la melmelada de kiwi posant els kiwis pelats i tallats a trossets petits en un bol juntament amb el sucre i el suc de llimona. Es tapa i es deixa 24 hores a la nevera. Un cop transcorregut aquest temps, veurem que hi haurà força líquid en el bol. Es posa tot directament en un cassó al foc i es cou a foc baix fins que el suc s'hagi reduït i vagi quedant espès, fet que significa que ja tenim la melmelada a punt.
A part, passem les galetes Maria per la picadora i barregem el mató amb el sucre. Muntem les copes disposant una base de galetes Maria. Al damunt, s'hi col·loca una capa de mató i a sobre una altra de melmelada de kiwi. Es torna a repetir l'operació amb les galetes, el mató i la melmelada alternativament. Es deixa una estona a la nevera i ja està llest per menjar.

Amb aquesta melmelada participo a la proposta d'aquest mes que ha fet el blog Memòries d'una cuinera sobre la cuina de la melmelada i que segur que serà molt entretinguda!

dimarts, 24 de maig del 2011

PATATES AMB SALSA PICANT


Aquestes són les patates que més ens agraden per fer un bon sopar. En Dani és l'expert en cuinar-les i la resta de la família ens hem doctorat cum laude en l'especialitat de devorar-les!

Ingredients:

patates
oli
sal i pebre
1 bitxo

Per a la salsa picant:

200 ml d'oli d'oliva
1 ou sencer
un raig de vinagre
un gra d'all
un pols de sal
salsa de tomàquet
2 o 3 gotes de tabasc (al gust de cadascú)

Es prepara una maionesa d'all posant l'oli, l'ou sencer, el vinagre, l'all i el pols de sal en el vas de la batedora. Es bat a la màxima velocitat sense treure el braç fins que estigui tot ben lligat. Aquesta salsa es barreja a parts iguals amb la salsa de tomàquet i les gotes de tabasc. 
A part, es pelen les patates i es tallen a trossos regulars. Es posen en una olla amb aigua bullint i quan l'aigua torna a arrencar el bull, es treuen i s'escorren bé. Es col·loquen en una safata de forn untada amb oli, se salen, s'empebren i s'hi posa el bitxo. Es tornen a oliar i es couen a 220º entre 20 i 30 minuts aproximadament. Tot seguit, s'hi barreja la salsa picant i ja estan a punt.


dimecres, 18 de maig del 2011

CREMA DE TARONJA AMB NATA I CACAU


A casa, la taronja és la reina de les fruites, potser pel color que ens anima el dia, potser pel suc que ens endolceix els matins. En aquesta crema la nata li fa de capa reial i la xocolata, de corona. Una reverència a la taronja!


Ingredients:

2 rovells d'ou
80 g de sucre
1 cullerada grossa de Maizena
250 ml de suc de taronja
250 ml d'aigua
100 ml de nata muntada
100 g de xocolata de cobertura
2 cullerades de cacau en pols

Es prepara la crema de taronja barrejant els rovells i el sucre en un cassó amb el batedor de mà. Tot seguit, s'hi afegeix la Maizena i una part del suc de taronja. S'hi aboca la resta del suc i la totalitat de l'aigua fins que quedi tot ben unit. Es posa la crema al foc i quan arrenca el bull, es retira i es continua remenant fora del foc per tal que quedi ben fina. Es disposa la crema en els gots i quan és freda es decora amb una bona capa de nata muntada barrejada amb el cacau en pols. 
Es desfà la xocolata de cobertura al bany maria i s'estira sobre un paper vegetal en forma de làmines ben primes. Quan s'ha refredat se'n trenquen trossets. Es col·loquen al damunt de la nata i s'empolsa amb cacau.

Aquesta és la meva proposta per al concurs de cuina de fruites de temporada que patrocina Tescoma i que organitza a través del blog Hecho en casa.


dilluns, 16 de maig del 2011

COPA DE FORMATGE I MADUIXES


Una copa de gust suau i textura cremosa, per alleugerir un àpat de diumenge!


Aquesta és la meva contribució a la recepta del 15 que aquest mes de maig té com a protagonistes les tan estimades maduixes, ingredient proposat pels blogs Xocolata desfeta i Els fogons de la Bordeta.

Ingredients:

100 g de formatge fresc tipus Philadelphia
100 g de formatge Mascarpone
1 full de gelatina neutra
100 g de crema de llet
100 g de maduixes
60 g de sucre
unes gotes de suc de llimona

Es tallen unes quantes maduixes per la meitat i es deixen macerar un parell d'hores dins un bol amb una cullerada de sucre i unes gotes de suc de llimona. La resta de les maduixes i els 60 g de sucre es passen pel túrmix, que quedin ben triturades. Es posen al foc en un cassó. Quan arrenquen el bull, es treuen del foc i s'hi afegeix un full de gelatina que abans haurem posat en remull durant uns minuts. Tot seguit s'hi aboquen els dos formatges tot barrejant bé amb el batedor de mà, que quedi sense grumolls. Finalment s'hi posa la crema de llet. S'omplen les copes i es deixen a la nevera un parell d'hores. A l'hora de servir es decoren amb les maduixes macerades i el suc que han deixat anar.


divendres, 13 de maig del 2011

ARRÒS ESPECIAT AMB HERBES I FLORS



A Girona és temps de flors un altre cop. Durant uns dies, la ciutat obre els seus pètals i es transforma en un jardí gegantí. És temps per passejar i gaudir de la combinació dels colors i de les olors florals que contrasten amb la grisor de les pedres dels patis gironins. També és temps d'anar a collir flors boscanes, com les malves o les calèndules, i d'assecar-les al sol que escalfa amb força durant aquest mes de maig. Per això hem fet un arròs amb un munt d'herbes, flors i espècies, que a més de fer-nos contents els ulls, ens han delectat el paladar!

Ingredients:

300 g d'arròs basmati
2 pits de pollastre desossats
2 llesques de bacon
1 xoriço fresc per fregir
1 ceba
2 tomàquets
1 culleradeta de curri
1 culleradeta de pebre dolç vermell
un pols de pebre negre
un pols de pebre vermell picant
1 bitxo o cirereta
una fulla de llor
1 culleradeta d'orenga
1 culleradeta de farigola
unes quantes flors de malva
uns quants pètals de calèndula
sal i oli

Es talla el pollastre a quadradets, el bacon a tires i el xoriço a rodanxes. Es posa a sofregir la ceba tallada petita en una cassola amb oli. Quan comença a rossejar, s'hi afegeix el pollastre, el bacon i el xoriço i els tomàquets fets a daus. Es deixa que la carn agafi color i ja s'hi pot posar el llor, l'orenga, la farigola, el curri i el bitxo. S'hi dóna un tomb i s'hi posen la sal i els pebres. A continuació, s'hi aboca l'arròs que es barreja ben bé amb la resta d'ingredients. S'hi tira aigua bullint, que cobreixi l'arròs i es deixa coure a foc mitjà. Si cal, s'hi pot anar afegint aigua a mesura que l'arròs es va coent. Quan veiem que ja és cuit, entre 15 i 20 minuts, s'empolsa amb les flors de malva i els pètals de calèndula. Es deixa reposar uns 5 minuts més i ja està a punt.


diumenge, 8 de maig del 2011

PAPALLONES DE MATÓ LILA


Durant el mes de les flors, les papallones envaeixen els jardins. A la cuina de casa també n'han aparegut: són de color lila i amb gust de mató!

Ingredients:

200 g de mató
4 cullerades de melmelada de móres
unes quantes móres
una branca d'espígol
unes fulletes de menta

Es disposa el mató en un bol i s'aixafa amb una forquilla. S'hi barreja la melmelada fins a obtenir el color lila desitjat. Es col·loca un motllo de papallona sobre un plat i s'omple amb el mató. Es retira amb compte i es decora la papallona amb unes quantes móres, la branca d'espígol i les fulles de menta.

Aquest postre l'he vist en el llibre de cuina vegetariana de M. Pilar Ibern Tots a la taula en forma de flors. De fet, es pot utilitzar qualsevol motllo de galeta i omplir-lo de mató.


dimecres, 4 de maig del 2011

GALETES DE DÀTILS


Vaig sentir una gran curiositat en veure la recepta d'aquestes galetes en el llibret que em vaig regalar el dia de Sant Jordi a les parades de Salt. No se m'hagués acudit mai utilitzar els dàtils com a ingredient principal d'unes galetes i puc afirmar que el resultat ha estat el que m'esperava: no n'han quedat ni les engrunes!


Ingredients:

230 g de farina
una culleradeta de canyella en pols
80 g de mantega a punt de pomada
100 g de sucre
100 g de dàtils naturals picats
1 ou
3 cullerades soperes de llet
unes quantes nous per decorar

En un bol s'hi barregen la farina, la canyella, la mantega, el sucre i els dàtils. Quan això hagi quedat ben amalgamat, s'hi afegeixen l'ou i la llet. S'amassa bé i es formen boletes que es van col·locant sobre una safata de forn folrada amb paper sulfuritzat. Al damunt s'hi disposa una nou, tot prement lleugerament. Ja es poden coure al forn a 200º entre 10 i 15 minuts,  vigilant que no es cremin.

Aquesta recepta l'he vista en el llibret Dulces, petit fours de Rachida Amhaouche.