diumenge, 14 de març del 2010

PASTÍS DE LIONESES



Quan arriba el cap de setmana, en Guillem sempre vol fer alguna cosa "especial" a la cuina. Invariablement, la cosa "especial" significa cosa "dolça". Així doncs, ha triat fer lioneses i com que fa poc que ha fet 17 anys, hem pensat que les podríem presentar en forma de pastís. Hem agafat la recepta del "Pastís polka" del llibre de la Montserrat Seguí Cuinar és senzill i ens hi hem posat. El resultat ha estat espectacular, ho haurem de repetir.

Aquest pastís té diferents etapes. Es comença fent una base de pa de pessic que es mulla amb almívar; després vénen les lioneses i,finalment, el caramel líquid, el farciment de les lioneses i la decoració.

Ingredients:

Per al pa de pessic:
2 ous
65 g de sucre
65 g de farina
1 culleradeta de llevat Royal

Per a l'almívar:
100 cc d'aigua
100 g de sucre

Per a les lioneses:
1/4 l d'aigua
125 g de farina
100 g de margarina o mantega
4 ous petits
un pols de sal

Per al caramel líquid:
50 g de sucre
un raig de suc de llimona

Per al farciment i la decoració:
500 g de nata per muntar
50-100 g de sucre
200 g de maduixes
100 g de xocolata de cobertura
50 cl de nata líquida
sucre en pols (opcional)

Pa de pessic:
En un bol es baten els ous sencers amb el sucre fins que queda una crema espessa i esponjosa. Això va bé fer-ho amb el batedor elèctric. Tot seguit, s'hi va afegint de mica en mica, en forma de pluja, la farina barrejada amb el llevat. S'ajunta simplement, sense treballar-ho gaire. S'aboca aquesta pasta en un motllo rectangular untat amb margarina i amb un paper al fons també untat. Es cou a 180º durant uns 25-30 minuts. Es treu del motllo quan és fred.

Almívar:
Es posa l'aigua i el sucre en un cassó al foc. Quan arrenca el bull, ja es pot parar i reservar.

Lioneses:
S'escalfa l'aigua amb la margarina i la sal. Cal que la margarina es desfaci abans que l'aigua bulli. En arrencar el bull, s'hi tira tota la farina de cop passada per un sedàs. Es remena bé amb el batedor de mà fins que queda enganxada. Es deixa coure una mica a foc ben baix, tot remenant amb una espàtula de fusta. Tot seguit, s'hi van tirant els ous d'un en un: la pasta s'anirà destriant i lligant. La pasta estarà a punt quan faci com una teranyina i costi de remenar.
Aleshores s'unta una plata de forn amb margarina i es formen les lioneses amb la mànega pastissera o amb dues culleres. Es pinten per sobre amb ou i es couen al forn al màxim durant uns 15 o 20 minuts. Durant la cocció, no es pot obrir el forn, per tal que no quedin aixafades. Quan estan cuites, es deixen uns minuts encara dins el forn apagat.

Caramel líquid:
Es posa el sucre al foc amb el suc de llimona a foc ben baix fins que queda d'un color ambre.

Farciment i decoració:
Es munta la nata amb el sucre (la quantitat de sucre depèn del gust de cadascú) i es farceixen les lioneses amb la mànega pastissera.
Es renten les maduixes.
Es desfà la xocolata de cobertura amb la nata líquida a foc suau.

Muntatge del pastís:
La base és el pa de pessic que es remulla amb l'almívar. A sobre s'hi col·loquen les lioneses farcides de nata que s'enganxen amb el sucre cremat. Es decoren els espais que queden amb roses de nata i maduixes al damunt. Finalment, es decora el pastís amb de xocolata desfeta i, si es vol, s'empolsa amb el sucre. En comptes dels fils de xocolata també es pot decorar amb fils del sucre cremat.

2 comentaris:

  1. Aquesta Setmana Santa, amb l'Adur ens hem proposat de fer cada dia un dels plats del teu blog. Hem començat pel pa de pessic, per fer la base de les mones que faré als meus fillols. Hem fet la prova, primer, i ha sortit tant bo que crec que els haurem de fer molt més grossos o volaran com res.
    Demà provarem l'arròs amb ceps. Ja et direm el què.

    ResponElimina
  2. Així m'agrada, que practiqueu. A veure com anirà l'arròs. Si necessiteu calèndula, a casa en tinc. Vagi bé!

    ResponElimina