diumenge, 25 d’abril del 2010

TRINXAT DE PATATA I COL



Hi ha sabors i olors a la cuina que em retornen directament a la infantesa. És el cas de la patata i col amb all i cansalada. Quan en sento l'olor, torno a la cuina de la mare i la veig,  jove, aixafant la verdura i remenant la paella. Veig els meus germans, petits, asseguts a taula, escurant el plat. Em veig a mi, amb les trenes, gaudint del gust peculiar de la col fregida. De sobte, m'adono que la cuinera ja no és la meva mare, sinó que aquest plat és patrimoni d'en Dani. I els comensals  que esperen amb la forquilla a la mà són els meus fills. I, finalment, jo ja no porto trenes...


Ingredients:

2 o 3 patates per persona
1 col
6 grans d'all
llom curat
sal, pebre i llard
farigola

Es bullen les patates i la col. S'escorren bé i es reserven. Seguidament, es posen els grans d'all amb pela i una mica esclafats en una paella amb llard. S'hi incorporen la patata i la col i quan comencen a agafar color, s'aixafen bé amb una forquilla. Es tomba la paella com si féssim una truita i es deixa enrossir per l'altre costat. Finalment, s'hi posa el llom curat tallat a tires i un polsim de farigola.
Normalment, aquest plat el fem amb cansalada, però l'hem provat també am botifarra negra desfeta i amb llom curat i surt igual de bo.

3 comentaris:

  1. tot i que a casa no som molt amants de la col, mai rebutgem un bon tros de trinxat, amb tota aquesta barreja de sabors i olors tan singulars, i com bé dius, de records....
    Una abraçada

    ResponElimina
  2. una coseta.... això de llard, que es?

    ResponElimina
  3. Potser en dieu sagí o greix de porc? A Girona en diem llard o greix i d'aquí ve el nom de coca de llardons o de greixons ;)

    ResponElimina